Allemaal willen we de hemel

Inhoud, Ruimte en tijd

Het is 1943 en Jef droomt ervan een held te worden. Dan vertelt de geschiedenisleraar in de klas dat het Duitse leger soldaten nodig heeft aan het oostfront om de antichristelijke Sovjetunie te stoppen. Jefs vriend Ward sluit zich aan bij het Vlaams Nationaal Verbond. Jef wil heel graag mee naar het oostfront, eindelijk een kans om een held te worden, maar de ouders van Jef willen het liefst niets te maken hebben met de oorlog. Ward besluit om te vertrekken, maar niet iedereen is hiervan even gecharmeerd. Ward is ervan overtuigd dat hij de juiste keuze maakt, voor volk en vaderland en voor een betere wereld. Deze historische roman speelt zich af in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is de lezer getuige van de verrichtingen van Ward aan het oostfront, daar vecht hij in barre omstandigheden tegen de Russen en voor zijn eigen leven. Het boek bevat meerdere universele thema´s, zoals liefde, vriendschap, idealisme, verraad en moed.  De Tweede Wereldoorlog vormt het historische decor voor dit verhaal. Het boek is geschreven vanuit verschillende ik-vertelperspectieven. Dit zorgt ervoor dat de lezer zich goed kan inleven in de personages. De verscheidenheid aan karakters maakt dit boek zeer krachtig en geeft stof tot nadenken. De hoofdpersonages van het boek zijn Jef en Ward. Ward Dusoleil wordt neergezet als een personage met een sterk karakter. Hij is moedig, idealistisch en gelooft heilig in vriendschap. Zijn ideaal is om ten strijde te trekken tegen de Russen in het Oosten met volle overtuiging en in de veronderstelling dat hij vecht voor een betere wereld. Hij is zelfs bereid om de liefde die hij koestert voor Renée, de zus van Jef, op te offeren voor de goede zaak. Door zijn moedige optreden in Rusland wordt hij bevorderd tot SS-Sturmman. Als Ward tijdens zijn verlof terugkeert naar zijn woonplaats moet hij enkele verzetsstrijders liquideren. Op dat moment moet hij kiezen tussen vriendschap en zijn ideaal.

Thematiek en eigen perceptie

Jef zou graag meewillen naar het front, echter zijn ouders willen een leven leiden waarbij ze geen partij kiezen in de oorlog. Toch wordt Jef een held, een verzetsheld. Hij wordt onderscheiden met een medaille. Jef heeft echter moeite met deze eer, de lezer komt gaandeweg het boek erachter waarom. Zijn ouders zijn uiteraard niet gelukkig met de verzetsdaad van Jef, dit zorgt voor de nodige spanningen thuis. Jef wil graag een held zijn, maar heeft moeite om karakter te tonen. Dit ontaardt vaak in laffe uitspattingen en uiteindelijk verraadt hij zelfs zijn goede vriend Ward. Ironisch genoeg maakt de dappere Ward de verkeerde keuze in de oorlog en wordt het doorgaans laffer neergezet personage Jef een verzetsheld. Deze ironie is naar mijn mening typisch voor een oorlog waarin iedereen keuzes moet maken tussen goed en kwaad. Is iedereen die onderscheiden is als oorlogsheld daadwerkelijk een held? Bovendien is de scheidslijn tussen goed en kwaad moeilijk te trekken.

Vanwege de verschillende vertelperspectieven is het soms moeilijk om de verhaallijn vast te houden. Tijdens het lezen vond ik de passages over de terugreis van Ward naar Vlaanderen verwarrend om te lezen. Er wordt verwezen naar personen en situaties die op dat moment nog onbekend zijn voor de lezer. Naar mijn mening zijn de korte hoofdstukken een pluspunt, want op deze manier leest een dik boek vlot. Door de universele thema’s, die ook nu nog actueel zijn, is deze oorlogsroman geschikt voor een breed publiek. Verder draagt het boek bij aan het historisch besef over de eerste helft van de twintigste eeuw. In deze periode stond het geloof in idealen centraal, de daden van veel mensen in die tijd zijn het gevolg van het geloof in een ideologie. Allemaal willen we de hemel is een aangrijpend boek waarin vriendschap niet altijd lijkt te zijn wat het zou moeten zijn, mede door toedoen van de oorlog. De tijdsgeest oefent de nodige druk uit op de personages, waardoor ze genoodzaakt zijn te veranderen. Een jongere persoon die zich aansluit bij het Vlaams Nationaal Verbond en christelijke hoogwaardigheidsbekleders die sympathiseren met het naziregime zijn gevoelige zaken, maar de schrijfster gaat deze onderwerpen niet uit de weg. Kortom, deze oorlogsroman is een absolute aanrader.