Osiris, heer van de onderwereld

Een van de bekendste godennamen uit de Egyptische Oudheid is Osiris. Hij was de heerser van de onderwereld, waarin hij fungeerde als rechter van de overledenen. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol in de wederopstanding die in de Egyptische mythologie de essentie vormt. Osiris is volgens de Egyptische mythologie de eerste farao van Egypte. Osiris wordt gekarakteriseerd als een weldoener. Samen met koningin Isis heersten ze over een welvarend en harmonieus Egypte, dit wekte echter de jaloezie van Seth, de broer van Osiris. Seth besloot zijn broer Osiris te vermoorden. Hij maakte een kist waar Osiris precies in paste. Op een feest voor de goden daagde Seth alle gasten uit om de kist te passen. Toen Osiris de kist paste, maakte Seth de deksel dicht en gooide deze in de Nijl. Isis was geschokt door de verdrinkingsdood van haar man en besloot op zoek te gaan naar zijn lichaam. Toen zij het lichaam vond sneed Seth het stoffelijk overschot van zijn broer in stukken en verspreidde het over het land. Vervolgens verzamelde Isis alle stukken en verbond ze aan elkaar. Met toverspreuken zorgde ze ervoor dat de geest van Osiris terugkeerde in het lichaam. Osiris vertrok daarna naar de onderwereld om zijn taak als rechter te vervullen. 

Deze mythe vertelt het verhaal van de eerste koning en mummie van het oude Egypte. Isis balsemt haar man en zo ontstaat de eerste mummie. De broer van Osiris is zelfs zo jaloers dat hij Osiris vermoordt. Succes en voorspoed hebben als keerzijde afgunst en wrok. Een koning die heerst over een welvarend koninkrijk moet bedacht zijn op afgunst, dat is de moraliserende ondertoon in dit verhaal. Osiris is vandaag de dag een naam die vaak verbonden wordt met studentenverenigingen, brilmonturen, uitvaartondernemeningen en een computerprogramma waarmee de studentenadministratie op hogescholen wordt bijgehouden. De naam Osiris wordt nog steeds in verband gebracht met de dood. Daarnaast straalt deze benaming nog altijd vertrouwen uit. 

Broedermoord is door de jaren heen een terugkerend thema in diverse verhalen. Een bekend voorbeeld is het verhaal van Kaïn en Abel. Kaïn vermoordde Abel, omdat God van Abel een offer aannam. Vaak wordt aangenomen dat het motief voor deze moord jaloezie was, maar dit staat niet expliciet in Genesis vermeld. Een opvallend detail is dat Adam en Eva hun nieuwe zoon Seth noemde. Onderlinge afgunst tussen twee broeders staat ook centraal in de film Brothers uit 2009. Sam, een Amerikaanse soldaat, wordt uitgezonden naar Afghanistan. Na een paar maanden bereikt een slecht bericht het thuisfront, Sam wordt vermist. Na maanden van verdriet geeft zijn vrouw de hoop op en leert zij te leven met de gedachte dat haar man is overleden. Sam laat een vrouw en kinderen na. De broer van Sam gaat zorgen voor zijn gezin. Hieruit groeit echter een ongemakkelijke liefde tussen hem en de ex-vrouw van Sam. Vervolgens komt Sam totaal onverwacht terug uit Afghanistan. Sam voelt zich bedrogen door zijn broer en wordt erg jaloers als hij ziet hoe zijn eigen broer zijn plaats heeft ingenomen. 

Brothers - trailer